Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.10.2009 18:06 - Как да си изберем каяк и колко струва
Автор: kayak Категория: Хоби   
Прочетен: 11011 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.10.2009 13:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако вече имаме интерес към този вид хоби или спорт и сме стигнали до там, да си изберем собствена лодка е добре да си отговорим на няколко важни въпроса. Инвестицията в каяк е решение, което ще напомня за себе си доста дълго време, а ние искаме да си спомняме с добро за него. Разходите за покупка на каяк започват от 300 лева и надхвърлят 60 000 евро.

Ето какво е важно да си отговорим :

Сам ли искам да греба ?

Често се случва семейна двойка или близки приятели да потърсят двоен каяк. Представата е, че ще гребат заедно и че ще усещат удоволствието заедно. На практика това става изключително рядко. Двойните каяци са красиви, стабилни, по – трудно маневрени лодки, които изискват и специфични умения. Един двоен каяк е тежък и за пренасянето му до водата са нужни наистина двама. Ако мислите, че понякога можете да гребете сам с двойка – грешите или поне силите ще ви стигнат до толкова, че да се откажете от начинанието. Лодката е смятана за 2 гребла. Когато сте в лодката и искате да гребете в правилната посока, трябва да гребете в синхрон. Това означава, че греблата от едната страна са във водата , а от другата – не. За постигането на синхрон са необходими тренировки. Тези лодки са и доста дълги – около 5 метра, което означава, че трябва да имате подходящото превозно средство и естествено място на което да се съхранява. Ако всичко това не е проблем за вас, значи вие попадате сред щастливците , които хем ще си седят, хем ще се возят. Цените на една подобна лодка започват при 600 лева за българско производство , минават през 1900 лева за немско – среден клас и достигат 3600лева – немско производство - висок клас. Като тук говорим за нови фабрични екземпляри.

image

Екстремист ли съм?


Ако вече сте решили, че искате сам да сте господар на лодката си, то е добре да прецените до каква степен сте човек на риска. Искате ли да плавате по реки и да се наслаждавате на замъците покрай тях, искате ли да плавате от Варна до Ахтопол, искате ли да усетите бързите води под Кресна или огромните вълни при Силистар? Едноместните каяци делим на туристически и на лодки за бързи води.

Най общо казано, туристическите каяци са лодки над 2 – 3 метра. Използват се за по – дълги преходи и по – спокойни води. Това, че са дълги и тесни ги прави лесни за гребане на дълги разстояния , имат инерция, лесно държат права линия, не изморяват гребците, могат да носят багаж. Има туристически лодки предназначени за много дълги преходи по море или океан, които също издържат на екстремни условия и високи вълни. Класическата туристическа лодка може да бъде използвана както за преход по Янтра, така и за преход по море или язовир. Цените тук варират доста. В България се произвеждат туристически каяци и цената им е около 400 лева. Германските започват от 1400 лева за нисък клас и достигат 5000 лева за висок клас.

image

Лодките за бързи води са нещо коренно различно. Ако търсите адреналина и все не го откривате, това е вашата лодка. Лодка? Да! „Късите“ каяци са лодки с които можете да скочите във водопад, да скачате от скала на скала, да потъвате и да изплувате от врящи водовъртежи и въртопи, да „яздите“ най – огромните вълни на света и след всичко това, да метнете каяка на рамо и да се поразтъпчете до автомобила. Късите лодки изискват по – специфични умения, изключително маневрени са , леки и много здрави. В България не се произвеждат. Вносните започват от 1500 – 1600 лева.

image


Само за удоволствие

Каяка може и да е неангажиращо занимание, нещо като колелото което стои в гаража и ползваме 2 пъти през лятото. Ако искате подобна лодка, каяка seat on top е точно за вас. Подходящ е също за рибари. Лодката е непотопяема. Херметично затворена конструкция с място за сядане върху нея. Идеална е за плаж, малка река или язовир. Обикновено има място за багаж и за един гребец. Трудно се обръща, предназначена е за кратки разстояния. В България не се произваждат, цените на вносните лодки започват от около 800 лева.

image

следваща тема - необходими аксесоари









Тагове:   как,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kayak
Категория: Хоби
Прочетен: 151906
Постинги: 4
Коментари: 10
Гласове: 19