Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.10.2009 13:38 - Какво ни трябва освен лодка?
Автор: kayak Категория: Хоби   
Прочетен: 11690 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 21.10.2009 11:06



На първо място - гребло. Каякарското гребло е красива, изящна и неразделна част от цялото преживяване. Както писах онзи ден, каякарското гребло е с две лопати и с него се загребва последователно от едната, а после от другата страна на лодката. Обикновено, продавачите на лодки предлагат и гребла, но рядко можете да влезете в магазин и да си изберете. Питат ви какво гребло да ви поръчат по каталог, а вие естествено вдигате рамене. Греблата биват - дълги, къси, широки, прави, спортни, сгъваеми, асиметрични , дървени, алуминиеви, за левичари, карбон – кеввлар, за бързи води, както и всичките комбинации от тук изброените.

Греблото трябва да е леко. Ако си купите нещо над кило и 400 – 500, знайте, че гребането няма да ви стане хоби.

Греблото трябва да е по размер. Вземете греблото, изправете се, изправете си лявата ръка. Греблото трябва да стига от земята до сгъвката на пръстите ви.

Греблото трябва да е здраво. Ако греблото ви се счупи на 10 километра от брега и нямате резервно ще е късно да се сърдите на продавача.

Греблото трябва да не потъва. Пиша тази на пръв поглед глупост, но съм сигурен, че по магазините у нас се продават и такива в комплект с надувна детска лодка!

За спокойно гребане на по – дълги разстояния , греблото трябва да е асиметрично. Това означава, че лопатките са под ъгъл една спрямо друга.
Цените на греблата варират от 90 до 500 лева.

(виж и коментар N 1 под статията, едно много полезно допълнение за греблата)

image
асиметрично гребло с лек алуминиев хват

imageасиметрично, изключително леко карбон - кевлар гребло

Друг важен елемент от екипировката на каякарите, освен ако не сте избрали лодка seat on top е шприцката или още диафрагма.

Това е нещо като пелерина. Обличаме я и периферията покрива отвора в лодката. По краищата се прихваща здраво към корпуса и в края на упражнението имаме перфектно покривало, което пази лодката от наводнение.

Шприцките обикновено се изработват от неопрен или подобни материали. Поръчват се според големината на отвора в лодката. В зависимост от качеството , цените варират от 90 до 150 лева.

image
обличане на шприцка

image
шприцка поставена върху лодка

Друг важен елемент от екипировката е спасителната жилетка. Тук всеки сам преценява каква жилетка ще му е необходима. Моделите са изключително много. Аз бих препоръчал да си вземете жилетка среден клас – 60 - 100 лева. Добре е , ако вашата жилетка не ви пречи по време на гребането, което означава, че трябва да не ви стяга и движението на ръцете да е максимално свободно.

Не спестявайте от жилетка, ако сте избрали неподходящ модел и ви пречи при гребането, просто я поставете в корпуса на лодката. Жилетката може да се използва за нещо много важно, за което ще напиша в един от следващите постинги. 








Тагове:   лодка,   Какво,


Гласувай:
3



1. анонимен - Малко допълване
19.10.2009 12:37
При избор на дължината на греблото има още един фактор ,който има особенно важно значение при сит он топ каяците.При SITONTOP овете има каяци с по голяма ширина .При това положение едно и също гребло използвано от един човек но с различни каяци в един случей ще е добр .В друг ще е крайно неподходящо.
Освен това трябвад се има в предвид , че при планиране на разходките във променливо време ( при дълги преходи , експедиции) трябва да се има в предвид , че аулуминиевите и карбоновите гребла (най -ниския и респективно най-високия клас гребла) са електро рповодими и опасноста от светкавици ( силно казано ) е реална!
Между тези гребла и като цени и като тегло се нареждат дървените гребла (не са отживелица ) и стъклопластовите.
цитирай
2. kayak - !!!
19.10.2009 23:29
Супер! мерси много за допълнението.
цитирай
3. kayak - преди време с един приятел имахме ...
19.10.2009 23:35
преди време с един приятел имахме екшън с идваща гръмотевична буря в Искър...сега карам с дървено. Представям си какво е ако си със сърф в открито море и те подгони буря :)))
цитирай
4. анонимен - Голямо допълване
21.11.2009 00:10
Според мен освен греблото,шприцката и жилетката има още доста неща, за които трябва да се помисли.
Допълнете темата с информация за каски, неопрени, боти, сухи якета, спасителни въжета, котви и ред други допълнителни приспособления, като калъвчета за телефони, сухи кутии или пликове за пари, ключове и т.н..
Наскоро един колега се оплакваше, че си намокрил дистанционното за колата и за малко да си остави колата на почивка на остров Тасос.
Трябва да се мисли и за най малките подробности, защото бедите идват когато най малко ги очакваш!!!
цитирай
5. bbfn - :)
07.02.2010 16:01
ми как трябва ни и кучето
цитирай
6. анонимен - още за ...
31.07.2010 07:24
Изключително важно е също, че избора на гребло е почти толкова важен, колкото и избора на каяк. И за да не влизам в подробности, в статията са засегнати основните неща, има два вида гребане - с висок ъгъл - силово, и с нисък ъгъл за по-лежерно гребане с по-малко натоварване при по-дълги преходи (туринг) ако не искате да си давате много зор :))) Съответно греблата, които се използват при двата стила са коренно различни. При първия случай лопатите на греблата са широки и къси, при втория - дълги и тесни. Съвета ми е - вземете евтино гребло, карайте година с него, докато определите стила си на гребане, а дотогава ще имате и много повече информация за видовете гребла, след което се хвърляйте на скъпи модели.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kayak
Категория: Хоби
Прочетен: 151939
Постинги: 4
Коментари: 10
Гласове: 19